Wednesday, January 6, 2010
Mee Rebus Penang
Mee Rebus - a rich gravy made out of sweet potatoes, is ladled over fresh yellow egg noodles and bean sprouts. It is garnished with cooked squid, prawn fritters, boiled egg and fried shallots. A squeeze of a fresh local lime before serving.
Kuah Mee Rebus:
½ kilo ubi keledek merah (rebus & blander)
1 tin tomato soup
½ botol sos chili
1 paket cili boh (ikut suka pedas)
300g daging lembu (potong kecil2 & rebus)
300g udang basah (rebus dan diambil airnya)
100g bawang besar (mesin)
Minyak masak
Mee Kuning (celur sekejab dengan air panas)
Taugeh (celur)
Telor Rebus
Tahu Goreng
Daun Bawang
Bawang Goreng
Cili merah (hiris)
Limau kasturi
Cara-Caranya:
* Panaskan minyak dalam periuk
* Tumis bawang & cili boh sampai wangi
* Masukkan cili sos & tomato soup
* Masukkan udang & daging bersama air rebusan
* Masukkan ubi keledek yang telah diblander
* Tambah air mengikut pekat mana kita nak kuah tu. Tambah garam, gula,serebuk perasan mengikut selera sendiri. Kalau nak tambah pati ayam/daging boleh. Masak sampai mendidih dan tutup api.
Cadangan Hidangan:
Campur mee, taugeh , telor rebus, tahu goreng, bawang goreng, daun bawang dan cili potong dalam pinggan. Tuangkan kuah dan hidangkan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment